Staatsinfuus en bonusrel
toch scoort KLM enorm hoog met zijn reputatie
REPUTATIEMAGEMENT • 26 mei 2020 • JASPER MULDER
Een goede reputatie komt te voet, maar gaat niet altijd te paard (en zeker niet per vliegtuig), blijkt uit RepTrak 2020.
ANP, Evert Elzinga
Het ligt aan het staatsinfuus, lag zwaar onder vuur omdat het noodlijdende bedrijf het topmanagement evengoed met riante bonussen wilde omhangen, het bezorgt zijn omwonenden al jaren veel overlast en is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland.
Ziedaar het profiel van een van de topscoorders in de jaarlijkse en belangrijkste reputatieranglijst, de zogeheten RepTrak 2020. KLM kwam dit jaar op een vijfde positie terecht en liet erkende reputatiekanonnen als DSM, Ahold/Delhaize en Akzo achter zich.
Vaste waarden
Het is een merkwaardig gezicht om de luchtvaartmaatschappij daar zo te zien staan, zelfs in het besef dat de ranglijst voor alle corona-ellende is bepaald. Toch verwacht Thomas McNeill, vice-president en verantwoordelijk voor de Benelux bij het Reputation Institute, dat Air France/KLM ook volgend jaar weer hoog in de lijst zal prijken.
Een reputatie die op gedegen wijze is opgebouwd en rust op een aantal vaste waarden kan heel wat hebben, stelt McNeill. Daarom blijft KLM populair. ‘Dat heb je ook bij ING gezien, dat sinds de kredietcrisis toch altijd hoog op reputatie scoort.’
Altijd maar Philips
Een reputatie is wat minder veranderlijk dan algemeen wordt aangenomen. Het gezegde: een reputatie komt te voet en gaat te paard, kunnen we naar het rijk der fabels verwijzen. Het gaat niet altijd te paard, en zeker niet per vliegtuig.
Die onveranderlijkheid zien we ook terug in de ranglijst van de grootste ondernemingen in Nederland. De top-30 wordt voor het dertiende jaar aangevoerd door Philips, dat dit jaar het predicaat ‘excellent' kreeg toegevoegd. De top-4 is onveranderd ten opzichte van vorig jaar met ASML, FrieslandCampina en Heineken op 2,3 en 4. Gevolgd door KLM dus. Ook in de rest van de ranglijst zijn er geen grote wijzigingen.
Misschien wel een bijzonder feit is dat NS na jarenlang steevast een 30e plaats te hebben bekleed, deze nu heeft overgedragen aan Shell. Zelf steeg het een plaats.
Het algemene reputatiecijfer voor de top-30 is gestegen naar een 7,1 gemiddeld, een cijfer dat na de eerste maanden coronacrisis overigens nog met een tiende steeg tot 7,2.
Het Reputation Institute ziet in de verschillende sectoren enkele verschuivingen en kenmerken.
De techsector, die de drie Eindhovense bedrijven Philips, VDL en ASML in de top-30 heeft, heeft onbetwist de beste reputatie. De bedrijven hebben de hoogste scores, met een enorme voorsprong op hun gepercipieerde positieve impact op de samenleving. Ze worden gezien als bedrijven die worden geleid door coole ingenieurs, die serieuze problemen uit de praktijk oplossen.
De voedingsmiddelen-, drankensector en detailhandel zijn eeuwige lievelingen in de reputatieranglijst, en hebben een flinke voorsprong op de andere ondernemingen op het gebied van klant-, organisatie- en managementtalent.
De banksector heeft de weg omhoog weer gevonden en scoort vooral aan de rationele kant van het model, zoals de financiële prestaties. Aan de andere kant zijn de klant- en innovatiescores relatief laag.
De laagste reputatiescores gaan naar het verzekeringswezen. Als sector scoort het het laagst op product en innovatie, en een bijkomende uitdaging voor de sector in Nederland zijn onder meer lage koop- en aanbevelingsscores.
Volg al het laatste impactnieuws op Adformatie.nl