Marketeers hard geraakt door crisis, TOCH OPTIMISTISCH
MERKSTRATEGIE • 18 november 2020 • RODERICK MIRANDE
DE GROTE MARKETING ENQUÊTE 2020: Veel marketeers zien de crisis juist als een giant opportunity voor groei.
Elke editie van de Grote Marketing Enquête is anders. Ieder jaar vallen er andere dingen op. Maar de roerige tijden waarin marketeers op dit moment leven, zijn ongekend. Nu we net als ieder ander jaar in samenwerking met marktonderzoeksbureau DVJ Insights de balans van het marketingvak opmaken, wilden we het dan ook eerst en vooral over de gevolgen de crisis hebben.
Identiteit merk verandert
Want let’s face it, de covid-19-crisis brengt voor de marketeer een hoop ellende met zich mee. De meesten (52 procent) zien hun omzet dalen, een overgrote meerderheid verwacht dat consumentengedrag voorgoed verandert en een derde denkt zelfs dat de identiteit van hun merk verandert.
Wat is het effect van de crisis op de omzet? (Huidige boekjaar)
Omzetstijging 18%
Omzet blijft gelijk 26%
Omzetdaling 52%
Weet ik niet 3%
Meer online
Consumentengedrag verandert voorgoed? Jazeker, driekwart verwacht dat consumenten hun aankopen meer online zullen gaan doen. Of dat tot meer omzet gaat leiden is afwachten. Een vijfde van de marketeers verwacht dat mensen minder zullen gaan kopen.
Stelling: Na de huidige crisis zal consumentengedag veranderd zijn
Helemaal oneens 2%
Oneens 7%
Neutraal 11%
Eens 62%
Helemaal eens 18%
Budgetkwesties
De tering wordt dan ook naar de nering gezet. De hand wordt stevig op de knip gehouden en dat gaat vooral over het stopzetten of uitstellen van campagnes (mediabudget). Bij 43 procent van de marketeers wordt het budget gekort. Het goede nieuws: bij even zovelen blijft het gelijk.
Welke impact heeft covid-19 gehad op uw marketingbudget?
Stijgt 13%
Blijft gelijk 43%
Daalt 43%
Weet ik niet 1%
Brand linkage
Bewust anticyclisch budgetteren wordt door maar 1 op 10 marketeers toegepast. En dat is een gemiste kans als je je bedenkt dat als je concurrenten op de rem trappen en jij je budget kunt handhaven (of zelfs vergroten), dat de zichtbaarheid van je merk zal verbeteren. Aan de andere kant zetten ze ook alle zeilen bij om hun reclameboodschap aan te passen, en de reclames via andere kanalen publiek te maken.
Met dat aanpassen van die creatie is het trouwens oppassen geblazen. Uit aanvullend onderzoek van DVJ blijkt namelijk dat die wel impact heeft, maar tegelijkertijd vaak brand linkage mist.
Gaat u (extra) investeren in e-commerce?
Ja 56%
Nee 44%
Kans
Maar marketeers zijn ook positief. Ze denken dat de crisis kansen met zich meebrengt. En veel marketeers zien de crisis juist als een giant opportunity voor groei. Dat is onder meer te zien aan het investeringsgedrag. Er wordt massaal ingezet op het opzetten of uitbouwen van e-commerce-platforms (56 procent).
Stelling: Groei is ook te realiseren gedurende een crisis zoals de huidige COVID-19-crisis
Helemaal oneens 3%
Oneens 5%
Neutraal 16%
Eens 57%
Helemaal eens 19%
Thuis
En oh ja, van thuiswerken hebben ze eigenlijk weinig last. Het is slechts een minderheid die niet tevreden is over zijn eigen prestaties en de output van zijn afdeling.
Hoe vaak werkt(e) u thuis?
Voor de coronacrisis: 24 procent van de tijd
Vanaf de coronacrisis: 59 procent van de tijd
Is de output van uw marketingafdeling beïnvloed door de nieuwe werksituatie?
Positief beïnvloed 22%
Niet beïnvloed 57%
Negatief beïnvloed 21%
Volg al het laatste impactnieuws op Adformatie.nl